av Mette Hanekamhaug | 17. januar, 2011  

Når systemet svikter…

I dag kunne jeg lese at Fredrikstad kommune har bevilget 2,3 millioner kroner til et prosjekt for å hjelpe elever med store atferdsvansker. Selv om jeg synes dette er et svært positivt tiltak, kan jeg ikke la være å spørre hvordan situasjonen er for elever hvor skolene ikke har mulighet å tilby samme hjelp.

Bak PISA-undersøkelsen og bedre resultater i skolen, skjuler det seg enkeltmennesker. Noen av disse er under barnevernets omsorg, lever med vold i hjemmet eller har lidelser som påvirker deres evne til å fungere sosialt på lik linje med sine medelever.

Disse blir gjerne utpekt som ”problembarna”, og i alt for mange tilfelle fortsetter de å bli ansett som et ”problem” for samfunnet. For i realiteten er det faktisk slik at atferdsvansker uten oppfølging og hjelp ofte har sammenheng med kriminalitet. Slik jeg ser det er det ikke elevene som er problemet, men systemet. En lærer er ikke kvalifisert til å hjelpe en elev med store atferdsvansker. Disiplin i klasserommet er absolutt nødvendig, men langt ifra tilstrekkelig for ungdommer som sosialt belastet. Jeg frykter at det å gå gjennom hele barndommen og ungdomstiden å bli oppfattet som et ”problem”, fordi skole og barnehage ikke har ressurser til å gi fagkyndig hjelp, bare gjør vondt verre.

Det er litt skremmende å tenke på at i Norge, i all den tid hvor vi er opptatt av å ta vare på de svake, skyver fra oss de barna som trenger det mest. Når systemet svikter er det først og fremst eleven med atferdsvansker som er taperen. Ikke skolen, ikke kommunen, men enkeltmennesket.

Jeg håper derfor at Fredrikstad kommune sitt flotte initiativ blir et siktemål for flere kommuner og for utformingen av skolepolitikken på nasjonalt plan. Skolene må få tilgang på flere yrkesgrupper som sosialarbeidere, helsesøster, rådgiver og vernepleiere. Lærerne må avlastes den jobben det er å skulle ta seg av de elevene med store adferdsvansker, og disse elevene må få faglig kompetent oppfølging.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Jeg må bare få lagt til at jeg har opplevd at systemet har utsatt meg for deg -jeg- vil anse å være urett, jeg har blitt revet ut av et trygt familiehjem der jeg fikk varierte sunne måltider og hadde nok av leker å leke med og snille venner rundt meg, til en institusjon fordi jeg fikk klassifiseringen MBD på den tiden (1980 tallet) og opplever for første gangen i mitt liv uroligheter, vold og rusmidler på kloss hold, alt takket være PP tjeneste og Barnevern, jeg opplevde å bli kuttet opp på ryggen med glass-skår av andre på plassen som lagret knuste glasskupler i skuffen sin for å ha “stikkvåpen” tilgjengelig. Fått kastet økser kniver og isflak etter meg som om det skulle vært ninjastjerner av disse ungdommene som staten syntes jeg passet bra sammen med. Dette har ødelagt mitt liv, det ødela mitt grunnlag for tiltro til både stat og familie, det ødela min utdannelse og det er mye som har gått skeis i etterkant av dette for meg personlig. Min måte å avreagere på etter å ha blitt utsatt for dette var desverre ikke ved å ta ferdig en sterk utdannelse og begynne å jobbe med å fikse/endre på denne politikken som dumpet meg der jeg ble sendt, men å begynne med “faenskap”. Selvfølgelig så førte ikke dette med seg noe godt men det skjønnte jeg jo desverre ikke på den tiden. Men det jeg nå vil si er at jeg ser fortsatt ungdommer som ikke -er- problembarn BLI nettopp dette, og det er ikke fordi det er illle i hjemmet etc. Men løsningene som iverksettes og trees ned over hodet dems er faktisk ikke alltid så positive som man gjerne vil ha det til. Vil med dette bare si “vær forsiktige med hvem du vil hjelpe”. Det er ikke alltid man trenger hjelpen man blir tilbudt. ;)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00