av Mette Hanekamhaug | 18. november, 2010  

Skaff dere et liv!

Det florerer av feiginger, bedrevitere og mennesker med psykopatiske trekk på internett. Dette er noe flere bloggere har fått kjenne på kroppen.

Nettmobbing er et stadig økende problem, og flere av landets mest profilerte bloggere blir daglig utsatt for stygge, nedlatende kommentarer og regelrett persontrakassering. Det er rett og slett ikke måte på hvor tøff i trynet enkelte mennesker tillater seg å være der de sitter godt plantet bak pc-skjermen og et anonymt nick.

Jeg mener at når jeg selv stikker huet ut med politiske forslag, ideer og meninger så får jeg tåle ros og ris, kritikk og kommentarer – det skulle da bare mangle! Men når bloggere ned i 12-13-års alderen får nedlatende kommentarer om utseende, kropp, intelligens og så videre kjenner jeg harmen i meg våkne.

Samtidig reiser det seg et spørsmål i meg – hvem er egentlig disse menneskene? Hvem er disse personene som finner det meningsfullt å bruke tiden sin på å slenge dritt om andre? For meg vitner denne aktiviteten mer om personens totale mangel på et vanlig liv enn noe annet.

Jeg håper alle dere bloggere, det være seg blogger som Voe, Lars Tangen, fotballfrue, Tone, UlrikkeLunds og så videre, hever dere over disse kommentarene og ser det slik jeg ser det – dere har et liv. Dette i motsetning til nettmobberne, som kun lever for å rakke ned på andre.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Fliott :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Flott innlegg ;)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Spørsmålet ditt går direkte inn i kjernen av problemet: HVEM!

De personene som bedriver mobbing og annen uønsket aktivitet på nett, ville mest trolig ikke gjort det om de ikke hadde muligheten til å være anonyme. Under fullt navn ville de vist en mer normal oppførsel, men når de opererer med anonyme nick så mister de en del av de normale hemningene/sperrene.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nätet är vår alternativa verklighet. Mobbing är ett problem både on- & offline, och personligen tror jag att de som mobbar på nätet även är av mobbartypen i verkliga livet. Med största sannolikhet: Extremt osäkra & omogna individer som verkar ha fått alltför lite kärlek som barn och som inte klarar att unna någon annan lycka och framgång. Intelligensbefriade egoister med andra ord.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Mike: Nettopp, det er derfor jeg går litt langt i å kalle disse feige også. Det kan virke som at folk tøyer grensene langt mer i det øyeblikket de får muligheten til å gjemme seg bak et anonymt nick!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“Det florerer av feiginger, bedrevitere og mennesker med psykopatiske trekk på internett. Dette er noe flere bloggere har fått kjenne på kroppen.”

Som om det ikke er like mange feiginger, bedrevitere og mennesker med psykopatiske trekk blant bloggerne.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Trur Petter har et godt poeng her. Det finnes idioter over alt. Men jeg trur det er viktig å se dette i et litt større perspektiv. Men for all del, det er helt greit å si ifra når man ser at noen blir utsatt for mobbing. Det er det eneste riktige, selv om det ofte kan være vanskelig. I tillegg er det en kortsiktig løsning. Men det er en bra start. Men tilbake til poenget mitt. Vi lever i en verden som forandrer seg så fort at det er vanskelig om ikke umulig å henge med. Våre gamle tankesett fungerer ikke lenger og når noen tar til pennen på en blogg kan det ofte gå veldig feil. Man tenker ikke på at når man har tastet publiser eller send, så kan man ikke ta tilbake det man sier. Internett er et farlig sted og man er eksponert på et helt annet nivå enn man kanskje er klar over. Det skal ikke store feilskjæret til før man er blitt fredagsunderholdning for store deler av verden. Dette er noe en blogger må ta innover seg. Eller ikke bare bloggere, men alle som ønsker å legge igjen en kommentar eller si noe gjennom internett. Mange av de som blir mobbet av anonyme står ofte lagelig til for hugg. Veldig ofte er naive unge mennesker som blogger og ikke tenker over at en potensiell arbeidsgiver forhåpentligvis Googler navnet på de aktuelle søkerne til en jobb. Naivitet er nok mye av kjernen her. Ja, man kan med rette si at mobberne er feige, men når man eksponerer seg for potensielt millioner av lesere på bloggen sin, så er det greit å tenke seg om to ganger. Internett er ikke noe leketøy. Personlig har jeg tura på menneskeheten og den evne vi til å tilpasse oss. I det legger jeg at vi lærer oss nok til internett også. Menneske har en utrolig evne til å tilpasse seg. Evolusjon kalles det ofte. Jeg trur vi lever i en digital steinalder og vi aner virkelig ikke hva vi skal bruker teknologien vi har oppdaget til enda. Beklageligvis så går det utover mange av de som forsøker, der vi vaser rundt uten mål eller mening. Til slutt vil jeg bare si følgende. (føler jeg har sagt alt for mye allerede) Jeg stemte ikke på FRP ved sist valg, da jeg mener dere ser alt for enkelt på verden, men jeg følger med hva dere sier på lik linje som jeg følger de fleste partiene. Dette for å kunne gjøre opp min egen mening om hvem jeg ønsker skal lede verdens beste land. Det er vel det som er hele poenget med et demokrati. Men en ting skal du ha Mette. Dette er kanskje et av de viktigste emnene du har tatt opp i bloggen din. For dette handler ikke om bloggere, men om å bry seg når man ser en urett. Det er mulig det ligger noe politisk motivasjon bak dette innlegget, men det er egentlig uvesentlig, da dette er et ikke politisk emne. I alle fall i boka mi.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg er en nettperson noen (du Hanekamhaug) kanskje vil kalle en bloggmobber. Dvs jeg finner en passe teit eller irriterende blogg, ofte noe ugjennomtenkt politisk korrekt vrøvl, publisert for å høste anerkjennelse blant likesinnede og sauer. Deretter velger jeg meg ut noen påstander og slakter dem på en tilsynelatende korttenkt måte. Bloggerne eller medvrøvlerne tar agnet og kaster seg inn i diskusjonen med mer vås. Og det er nå moroa begynner. Jeg slakter hvert eneste argument presentert da de vanligvis er av samme (ugjennomtenkte) ulla. Etterhvert prøver de desperat å avspore debatten med personangrep og “jeg bryr meg ikke likevel”-statements. Jeg slakter så disse også og det ender med at bloggeren trekker seg ut av diskusjonen med halen mellom beina. Et festlig spill, vunnet av meg.
Jeg har ingen dårlig samvittighet. Når man velger å publisere meninger på internett, får man faen meg tåle en diskusjon også. Og siden bloggeren vanligvis er ganske anonym, mobbes hun kun på grunnlag av tekst og ikke person. Noe jeg ikke synes er så ille.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

La du merke til at du med denne bloggposten mobber mobberne? Hmm..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Metadiskusjon ahoi.

@anonym: Nei, han tilbakeviser idioti fra idioter som blogger og har ingen problemer med å kalle idiotiet deres for idioti.

Når det gjelder anonymitet, er det nok ikke så enkelt som å kreve full identifikasjon og så blir debatten bra QED.

For det første har vi idioter som er så dumme at dem ikke selv forstår at dem er dumme, ikke har noe å tape på å drite seg ut i all offentlighet, eller ikke bryr seg om dem driter seg ut i all offentlighet.

Ønsker vi at debatten skal få en overvekt av disse, eller foretrekker vi at det skal være mulig å fortelle disse idiotene med klare ord at dem kommer med idioti?

Personlig vil ikke jeg ha eksempelvis Mette på døra mi med høye hæler på, et søtt lite smil, og en kjekk uppercut på lur fordi jeg sa at noe av det hun sier er dumt.

Eller i en religionsdebatt, hvor en gladkristen har funnet ut at siden jeg ikke er så glad i Jesus så er det best at jeg får treffe ham snarest for at vi to skal kunne bli bedre venner.

Anonymitet, som det meste annet, kan misbrukes.
Men det er klare fordeler ved å kunne ytre seg ikke bare fritt, men også løst, beskyttet mot negative konsekvenser, og de fordelene oppveier etter mitt syn det faktum at noen misbruker det til trolling.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Anonymitet har alltid, og vil alltid, bringe frem holdninger, meninger og ytringer som kan, og i noen tilfeller vil, grense til det ekstreme.

Hvorfor?

Det er mange variabler som spiller inn, men de største er nok at man selv sitter “trygt” uten fare for at noen kan ta igjen. Det i kombinasjon med at vi mennesker er skrudd samme forskjellig og at mange dermed ikke tør si sine meninger “in persona”, men når de har tilgang til internet hvor de kan være uangripelige er det slik at nettet da fungerer som ett utløp for meninger og gjerne føleser.

Den døra svinger også begge veier. Jeg har vært på nett i mange år gjennom diverse forum, chat programmer som MSN, YIM osv. i tillegg til online spill i MMO sjangeren. Man ser ofte at det er mange som kan være aggressive, mobbete og generelt ufine i sin oppførsel gjennom alle disse nettområdene. Men jeg har også opplevd i flere tilfeller (da oftest gjennom MMO’er på nett) at personer som gjerne er sjenert og sky utenfor nettet blir de som tar initiativet og leder andre.

Dr. Jekyll & Mr. Hyde er nok den første og beste assosiasjonen jeg får når jeg skal forklare hvordan folk oppfører seg på nett.

Det er heller ikke til å stikke under en stol at mennesker ofte har lett for å finne feil, kritisere eller håne andre fremfor å gi ros (eller kanskje det er noen som er ekstra fremhevet blant skandinaver). Hvis alt er greit og uten problemer har vi ofte lett for å ikke kommentere, men idet noen problemer dukker opp blir man fort høylytte og kritiserer åpenlyst. Det å hevde seg selv på bekostning av andre er ett tema de fleste ikke prater om siden man er redd for å møte seg selv i døra, men det er høyst relevant i forhold til hvorfor man opplever mye kritikk, hån, mobbing, rasisme osv på nett.

Det blir nok for enkelt å skylde på at Janteloven påvirker personer til å rakke ned på andre, da jeg har opplevd at det er hverken mer eller mindre, for å være litt diplomatisk i tonen, ufine personer på norske nettsider enn det er på utenlandske/internasjonale.

Til syvende og sist så er ingenting av dette en unnskyldning for å drive mobbing, kun en dårlig forklaring.

Uansett hvorfor, eller hvor, så er mobbing, trakassering og hat aldri akseptabelt. Enten det er ansikt til ansikt, eller gjennom medier som SMS, blogger, MSN, Facebook og andre steder.

Vil bare avslutte med ett sitat som belyser menneskers natur (selv om internett ikke akkurat er krig :) )

“Oscar Schindler: And he’s got the war. Which brings out the worst in people. Never the good, always the bad. Always the bad. But in normal circumstances, he wouldn’t be like this. He’d be all right. There’d just be the good aspects of him”

Bytt ut “war” med “anonymity” så er vi nok ganske nær sannheten.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Og så har vi alle forfatterne som igjennom tidene har publisert under pseudonymer.

Whistle-blowers.

Media-kilder.

Og Carl Sagan som skrev i forsvar av hasj.
Hadde han stått frem med fullt navn i forsvar av hasj, så hadde enhver kristen fanatiker brukt det mot ham resten av hans levetid.

Og så har vi Mette.
Som ikke er anonym, og som derfor ikke kan skrive noe negativt om sitt parti.

Jeg tror ikke det er noe positivt med anonymitet i det hele tatt for det mener jeg og dessuten

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Veldig mange gode og dypere kommentarer her, kjempebra! :)

Leif: Som du her påpeker er ikke jeg anonym, og jeg ser på bloggen som en viktig arena til å både nå ut til folk med vår politikk og for å innhente synspunkter og råd fra leserne. Samtidig ønsker jeg også å inneha en personlig profil på bloggen, og kan gjerne publisere blogginnlegg om temaer jeg er opptatt av og meninger jeg har selv om de er i strid med partiets. Men nå er det jo en gang sånn at jeg er medlem av partiet for en grunn, nemlig at jeg føler FrPs grunnverdier og holdninger er lik mine :)

Leif: Når det kommer til at anonymitet er bra. Ja i enkelte tilfeller kan det være det, da kanskje flere tør delta på offentlige debatter. Problemet er at en ser at vanlig “folkeskikk” og respekt for andres integritet oftere blir tilsidesatt når avsenderen av argumentasjonen/kritikken fritt kan gjemme seg bak utsagnet. Det mener jeg er feigt. En kan gjerne være uenig, argumentere og kritisere, men gjør det på en saklig måte og på en måte en faktisk tør å stå for – også uten anonymitet.

Eirik: Men temaet jeg tar opp her er ikke debatt på internett. Jeg synes det er kjempeflott at en via internett kan generere til debatter og meningsutvekslinger, tilbakevise påstander, underbygge meninger osv. En kan også, som du her sier, tilbakevise og slå ihjel en meningsmotstanders argumenter. Dette er jo helt legitimt – og etter min mening mye av poenget nettopp med mange blogger (som min for eksempel). Problemet dukker opp idet kommentarene går på person fremfor sak, og at flere regelrett trakasserer andre mennesker. Det mener jeg er feil – uavhengig om personen selv har valgt å eksponere seg gjennom blogg.

Roger: synes innlegget ditt bringer inn mange gode nyanser i debatten, takk!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“Problemet er at en ser at vanlig “folkeskikk” og respekt for andres integritet oftere blir tilsidesatt når avsenderen av argumentasjonen/kritikken fritt kan gjemme seg bak utsagnet.”

Ser “en” det? Det virker mer som en antagelse.

Jeg kan IKKE se å hatt lagt merke til det.
Ikke i siste tids debatter på Stavanger Aftenblad, og ikke i løpet av mine nå 15 år som bruker av internett og debattant innen ulike fora.
(George Gooding begynte sin karriere på det første forumet jeg var innom, med nicket Seixon, og tente på alle pluggene da en kar sporet ham opp).

Tvert imot ser jeg at det er mange som tar mannen istedenfor ballen, ikke takler å ta feil, vrenger fokuset vekk fra saken og går til personangrep og sjikane.
Uavhengig av om dem står frem med fullt navn eller gjemmer seg bak et nick.

Men jeg tror det blandes to forskjellige ting her:
1. Anonymitet i debatter (hvor det er forskjellige SAKER som blir belyst)
2. Anonymitet i responser på blogger (hvor “saken” er EN ENKELT PERSON)

Forskjellen her er at 2) blir mer personlig og mindre nøytralt, og derav følger naturlig at man ikke angriper saken, men personen.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er ingen som mobber meg ;-) Ikke engang Jens!!

;-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Da har jeg “mobbet” deg.

Men herunder er da saken at bloggere vil ha oppmerksomhet.

Ikke rundt en sak.

Men rundt SEG SELV.
Og SIN MENING.

Klart da at folk skyter dem ned.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nuvel.

“Hate E-mails with Richard Dawkins”:
http://www.youtube.com/watch?v=-ZuowNcuGsc

Enjoy.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Veldig bra innlegg Mette :) Anonym personlig trakkasering er utrolig feigt. Hold dere til sak folkens!

Når det er sagt så er anonymitet på Internett det som gjør debatt på Internett interessant. Som anonym er det mye lettere å være 100% ærlig. Og når man er anonym så er det det kun det du skriver og ikke den du fremstår som og den statusen du har i samfunnet som betyr noe. Det er befriende deilig.

Internett er slik sett på en måte stedet “where the streets have no name”… hehe :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bono om “Where the streets have no name”, hentet fra u2.com:

“An interesting story that someone told me once is that in Belfast, by what street someone lives on you can tell not only their religion but tell how much money they’re making – literally by which side of the road they live on, because the further up the hill the more expensive the houses become. You can almost tell what the people are earning by the name of the street they live on and what side of that street they live on. That said something to me, and so I started writing about a place where the streets have no name….”

http://www.youtube.com/watch?v=uDkBzkA9L4s

;-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00