av Mette Hanekamhaug | 9. august, 2010  

Studentboliger

http://www.dagbladet.no/2010/08/08/nyheter/studenter/boliger/ventelister/12874352/
Igjen er denne situasjonen tatt opp av media – og igjen har regjeringen sviktet studentene.

Debatten om mangelen på studentboliger har rast i hele sommer; samtlige lokale, regionale og nasjonale medier har grepet fatt i saken. Tusenvis av studenter står uten bolig og for mange er det bare en uke igjen til skolestart

Det kan virke som om hele regjeringsapparatet og de rødgrønne stortingspolitikerne har bevilget seg en lang og slapp sommerferie i år. Mens enkelte av oss har brukt den møtefrie perioden på  Stortinget til å lese nyheter, svare på epost, arbeide med politiske saker, snakke med media, og reise rundt i Norge på seminar og foredrag, har andre sikket sol eller kanskje nytt ”1 euro-øl”.

Ikke for det – jeg kritiserer ikke de som tar seg noen velfortjente uker med ferie. Men som rødgrønn stortingsrepresentant, med regjerende ansvar for landet forventes det faktisk at en kan ta tak i og løse utfordringer som oppstår, selv om det er juli måned.

Jeg forstår at en ikke kan reise tusenvis av studentboliger over natta. Derfor tok FrP allerede i fjor til orde for å øke byggingen av studentboliger nettopp fordi vi visste at denne situasjonen ville komme. Dette stemte regjeringen mot, og det er det dessverre lite en kan gjøre noe med nå. (Les mer om FrPs politikk på området her:
http://metteh.vgb.no/2010/07/21/flere-studenter-er-ikke-et-problem/)

Det regjeringen imidlertid kan gjøre er å sørge for å øke lån- og stipendutbetalingene. Dette vil sette studentene i en bedre økonomisk situasjon, og gjøre dem i bedre stand til å møte kostnadene i det private leiemarkedet.

Regjeringen har vært pinlig lite til stede i debatten om hvordan vi kan få løst studentenes problemer. Jeg møtte statsråd Aasland til debatt en gang, og siden var det tyst. Det skal legges til at det i denne debatten ble vektlagt av Aasland at regjeringen faktisk hadde bevilget noe til bygging av studentboliger og at dette var nok… Det vitner om en lite offensiv holdning hos de rødgrønne.

Alle har visst om underskuddet av studentboliger, men regjeringen har ikke villet bidra til å løse problemet. Dette er et stort problem for studentene, og jeg støtter derfor Nymoen fra NSO fullt ut i hennes kritikk av den nåværende situasjon. Nå som ferien er over forventer jeg at dette gripes fatt i av regjeringen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

[...] This post was mentioned on Twitter by FrP_KUF, Hårek Hansen. Hårek Hansen said: Alt for få studentboliger – svak innsats fra de rødgrønne! Les Mette Hanekamhaugs blogg http://ow.ly/2mShL [...]

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bolig til studentene har jo alltid vært et tema og var også tema da jeg studerte i 03-06. Det ble da lovet flere boliger, men akk. Mener å huske at det ble lovet høyere stipendsatser også, men vet ikke om det er endret noe på nå.

Jeg bodde riktignok privat og var kjempeheldig som fikk meg en hybel til 2.400,- inkl alt. Og det er godt gjort når man hadde 6.008,- i mnd. De 8 kr var forøvrig reisepenger, noe som var så latterlig lite at de kunne latt være å innvilge dem. Koster jo mer i gebyr å sende de ut..

Ting tar gjerne tid, i mellomtiden jobber studentene ved siden av et 100% studie. Ikke underlig at man var stresset på den tiden.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“Debatten om mangelen på studentboliger har rast i hele sommer;”

Den debatten har rast minimum de siste 20 årene. Den får bare litt varierende oppmerksomhet fra media.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg har tillat meg å oppsummere punktvis:

* Regjeringen svikter på alle områder
* Det er et stort svik
* Fy og skam
* Alle andre partier enn æf ær peh er late
* Jeg motsier meg selv
* æf ær peh kom med et forslag (det er det igrunnen bare æf ær peh som gjør)
* Jeg vil legge ned lånekassa og samtidig vil jeg øke lån og stipend og alt som er bra men det skal vekk
* Jeg aner ikke hva som foregår i hodet mitt men gud hvor det er morsomt

Si gjerne ifra om jeg har misforstått noe mætte – ELLER KOMMER DET TIL Å VÆRE HELT TYST IFRA DEN KANTEN HÆ

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Leif: for et useriøst innlegg. Skjønner ikke hvorfor du gidder å si noe hvis du bare skal skrive usammenhengende og ikke minst useriøs kritikk. Jeg antar at du er Arbeiderpartimann. Ap-folk kommer til stadighet med kritikk av FrP. Og hver gang dere gjør dette får FrP stadig mer oppslutning. Kanskje noe til ettertanke?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nå kom jo den samme “nyheten” som kommer hvert år. Beveger man seg litt utenfor sentrum får man studentboliger, og gjerne til en lavere pris.

Studenter får stadig høyere krav til bolig, spesielt når det gjelder størrelse og hvor den ligger. Ja en leilighet i oslo sentrum koster mye, men en hybel litt utenfor sentrum går fint. Eventuelt får man leie en leilighet sammen med flere.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Olav: Ja dette er en debatt som har vært aktuell i mange år, og det er kanskje det som er det mest bekymringsverdige med dette. Debatten er oppe hvert eneste år, og likevel finner en ikke en løsning på det! Og ja, jeg er enig i det du her påpeker, leieprisene varierer jo etter hvilke krav en stiller til boligens størrelse, beliggenhet osv, og en kan ikke forvente å bo i luksus penthouse-leilighet midt i sentrum som student heller. Problemet er at flere sliter med å finne ledige kollektiv/rom/leiligheter som ligger i rimelig avstand til studiestedet, til tross for små krav i forhold til boligen. Utfordringen blir således hvordan en kan imøtekomme økningen i studentmassen, da særlig til store byer hvor prisene også er høyere generelt sett.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“Ja dette er en debatt som har vært aktuell i mange år, og det er kanskje det som er det mest bekymringsverdige med dette.”

Tja nå har jeg aldri hørt om en eneste student som måtte si fra seg studiet fordi han ikke fikk et sted å bo. Denne statistikken må uansett fram før det egentlig er noen vits i å diskutere dette. Ellers blir det bare synsing.

“Rimelig avstand” fra studiestedet er jo et veldig flytende begrep. Min erfaring med studenter er at “rimelig avstand” fra blindern er et veldig lite område.

Men for all del bygg gjerne flere studentboliger. Jeg tipper det blir vanskeligere å avgjøre hvor de skal ligge.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@Olav:
Vel, det viktigste å huske på er at noe må gjøres, og det er VI som virkelig VIL gjøre dette “noe” (fordi de rødgrønne sosialist-muslimene har sveket landet).

Hvordan det skal løses i sånn rent konkret i praksis er ikke det vesentlige.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@Leif

Regner med du er et troll, men hvis du mot formodning ikke er det bør du lese det jeg skrev en gang til. Det viktigste er å finne ut hvor stort “problemet” egentlig er, og ikke baserer seg på synsing som man gjør nå.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

@Olav

Det finnes alltid problemer – og det er bra!

Hvorfor?

Fordi VI HAR LØSNINGEN!

PS! Leste du i det hele tatt mitt innlegg?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00