av Mette Hanekamhaug | 16. juli, 2010  

Mobilsikkerhet på Stortinget?

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10003841
Det var en noe forfjamset Mette som våknet til telefon litt over 7 i morges med en lettere hysterisk venninne på telefonen som lurte på om det gikk bra med meg og hvilke bilder som var offentliggjort. Lite visste jeg om at mine private bilder av julemiddagen og søskenbarna rundt middagsbordet på julaften skulle skape en slik furore.

I våres opplevde jeg store tekniske problem på min mobiltelefon, mailen hengte seg opp og ville bare sende mailer annenhver dag, telefonsamtaler koblet seg ut etter noen minutter, dekningen hoppet opp og ned etter dagsformen og selve mobilen hengte seg opp dersom en trykket for fort på knappene. Jeg leverte denne inn på teknisk seksjon på Stortinget og fikk utlevert ny, med beskjed om at den gamle ville slettes for alt innhold og nok ville bli destruert.

Jeg skal innrømme at jeg derfor ble sjokkert når jeg noen uker etter fikk telefon fra Andre O. Dahl som plutselig hadde fått alt innholdet på min gamle telefon poppendes opp på telefonen han da brukte. Innholdet hadde tydeligvis ikke blitt slettet, og den gamle telefonen blitt reparert og gitt til han.

Aviser selger gjennom forsider, og jeg har full forståelse for VGs ønske om å fremvise sine kreative evner ved å skape en forside som lover mer enn den holder. Av teksten der kan en jo få inntrykk av en ny Conradi-episode – noe som da ikke er tilfellet. De få bildene av privat karakter som fantes på den mobilen var fra familiemiddag på julaften, og det saftigste bildet var vel det herlige pinnekjøttet som ble fortært til middag. Til gjengjeld var jo også dette særdeles saftig og ;)

Det som bekymrer meg i denne situasjonen er trusselen mot sikkerheten denne episoden avdekker. En må forvente at sikkerheten på teknisk utstyr på Stortinget faktisk er ivaretatt på en god måte. Og jeg tenker i første omgang ikke på de private delene, som meldinger til venner og bilder – her bør enhver representant bruke sunn fornuft og ikke ha noe på mobilen som ikke tåler dagslys. 

Det jeg er bekymret over er det av partipolitisk sensitivt informasjon som faktisk befinner seg på disse mobilene. Alle representanters mobiltelefoner er koblet til det interne nettverket på Stortinget, og en har således tilgang til svært mye informasjon mellom representanter i de ulike partier og fraksjoner. Og det er det som er det alvorlige i denne situasjonen!

Så til alle dere som ble noe forledet av dagens fremside; beklager å måtte skuffe dere, men det var nok ingen spennende private bilder av interesse på mobilen. Og til dere som åpnet avisen og leste saken; her ser dere essensen i saken, nemlig at det utgjør en sikkerhetsmessig utfordring, og kanskje demokratisk problem, at partienes sikkerhet og interne informasjon ikke er beskyttet på en bedre måte. Som det fremgår av saken er dette ikke et engangstilfelle, og jeg håper nå at dette tas tak i og unngår at liknende skjer igjen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Hehe.. ikke lett med “oppblåste bilder” :) Agurk nytt ..håper å se deg om jeg russler gjennom stortings korridorene.. da får du i såfall stoppe et öyeblikk å ta en prat med en gitarist ;) Hahaha

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det var et intervju med en fra et annet firma enn de dere bruker på Stortinget, og han sa at det og slette tidligere data fra mobiltelefoner var lett.

Stusselig at de ikke klarer det på et så viktig sted.

Andre o. Dahl visker som en OK fyr så det var bra det landet hos ham og ikke en som elsker Se og Hør og pengene deres. Hehe…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Skjønner ikke helt poenget med denne bloggen. Det må da være en intern sak.

Skjønner heller ikke hvorfor du må bruke jobbtelefonen til private ting, ei heller hvorfor du ikke sletter innholdet selv før du leverer den inn.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00