av Mette Hanekamhaug | 14. juli, 2010  

Sosiale medier – et valgkampfenomen?

http://www.smp.no/nyheter/innenriks/article244422.ece
Valgkampen i fjor var sterkt preget av politikernes inntog i sosiale medier. Alle som kunne krype, gå og mene kunne delta i samfunnsdebatten og engasjere seg gjennom internett, noe vi som stilte til valg også gjorde.

Flere politikere  sa de var på sosiale medier fordi de syntes det var viktig å ”være tilstede der folk er”, og, ”lytte til velgerne”. Da er det litt rart at de samme politikerne ble helt borte fra de sosiale mediene så snart valgkampen var over. Er ikke folkets meninger viktige nå som det ikke er valg på en stund? Jeg ser for meg at de samme personene som har glimret med sitt fravær på sosiale medier etter valget kommer til å trappe aktiviteten betraktelig opp igjen til neste år. Elvis hadde visst ikke left the building likevel – han hadde bare en lang spisepause. Eller som en AP-politiker som ble konfrontert med dette sa: hun ”hadde ikke godt nok datautstyr til å bruke internett…”

Jeg er opptatt av å være tilstede på sosiale medier, og bruker ofte flere timer daglig på å være på facebook(og nei – ikke for å sjekke statusoppdateringer som “har vaska gølvet i leiligheten”, “nettopp skiftet bleie på lille tulla “), twitter og bloggen. Dette fordi jeg faktisk mener disse er viktige arenaer å være på! Velgerne er ikke en gjeng med sauer som en skal forsøke riste med bjella for annethvert år og tro det er bra nok. Vi politikere representere faktisk velgerne. De har stemt på oss nettopp for å sørge for at deres – velgernes – interesser skal ivaretas .En politiker er ikke valgt inn fordi folka i fylket ville at du som person skulle reise til Oslo og koke kaffe! Man er valgt inn for å sørge for at velgerens stemme og meninger blir hørt. Det kan virke som om mange politikere glemmer dette…

Samtidig ligger det jo også egoistiske motiver bak min aktivitet på sosiale medier. Det gir meg mulighet til å holde meg oppdatert på hva folk er opptatt av akkurat nå, hvilke saker som er aktuelle og hvilke problemstillinger en bør ta tak i. Samtidig er det et forum hvor en kan lufte nye politiske tanker og ideer for å høre hva andre mener, sette seg inn i andres synspunkter, skape debatt, dialog og diskusjon rundt nye tanker. Slik får en frem forskjeller, nyanser og kompromiss om hvilke politiske løsninger og retning dette landet faktisk skal ta.

Og det er viktig for meg som person, da det gir folk anledning til å komme med tilbakemeldinger på jobben jeg gjør. Gjennom å åpne for kommentarer og innspill blottlegger en også litt seg selv, og gir folk mulighet til å si rett ut hva de mener om deg og din innsats – til alles beskuelse. Jeg har på flere innlegg fått mange kommentarer, motinnlegg og kritikk, som jeg oppriktig talt er utrolig glad for og som bidrar til en frodig debatt. Disse innspillene er til nytte for meg som politiker. Da får jeg tåle at en del innlegg og kommentarer består av direkte personangrep og hets.

Disse grunnene gjorde at jeg begynte med, fortsatte med, holder på med OG kommer til å fortsette med sosiale medier. Så får de politikerne som mener dette er tull i mellomvalgår og viktig to mnd før valget fortsette med det. Folket gjennomskuer dem.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Du er nok inne på noe. Landets politikere er veldig flinke til å “være til stede der velgerne er” og “lytte og høre godt etter” når det er valg. Men ellers faller de fra og virker veldig uinteresserte.

Og det er synd og si det. Men faktisk er FrP verst. Se bare på de andre (da kanskje spesielt AP og SV) partiene på nettet. De blogger, twitrer og er aktive på facebook. Fremskrittspartiet er nesten fraværende.

Om jeg husker rett tror jeg faktisk FrP-lederen har sagt at det er bevisst av FrP å ikke benytte seg så veldig av sosiale medier også, fordi, vel, umh… det ikke var viktig, tror jeg hun sa.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

[...] This post was mentioned on Twitter by Reynir Jóhannesson, Hårek Hansen. Hårek Hansen said: Politikere kun aktive på sosiale medier i valgår? Les @hanekamhaugs blogg http://bit.ly/dnWH0f [...]

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

paal thomas: hvilke parti som er verst/best eller ikke skal ikke jeg uttale meg om da jeg ikke har kartlagt de ulike partiers aktivitet på nettet godt nok til å påstå noe her.

Men jeg vil kommentere din siste påstand, nemlig at Siv Jensen mener det ikke er viktig. Dette er helt feil, og det gjør meg trist å høre at noen sitter med dette inntrykket! Siv er meget opptatt av å være på nett og diskutere med velgerne, bare se fanpagen hennes på facebook! Her åpner hun for debatter, kommenterer innspill, oppdaterer statusen og starter diskusjoner. Og en ser at hun responderer på de innspill som kommer inn! Håper du tar en titt innom der og blir med i debattene, og samtidig ser hvor alvorlig vi i FrP faktisk tar de sosiale mediene :) Ellers vil jeg jo også anbefale FrPs KUF-fraksjon sin egen gruppe på facebook :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg synes det er flott å se din aktivitet i sosiale medier. Nesten synd ikke flere politikere er mer aktiv, da det strengt talt er den billigeste måten å nå ut til veldig mange mennesker. Det er jo ikke akkurat lite mennesker som er på Facebook i dag. Vil tro det kan være langt mer effektivt enn å banke på dører.

Om du skulle ha behov for oppussing av bloggen er det bare å gi en lyd fra deg, så skal du få det til kostpris av bedriften min (FTP-rabatt :) .

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00