av Mette Hanekamhaug | 8. juni, 2010  

Forby bruk av hijab i skolen!

I februar i år publiserte jeg et innlegg om å forby bruk av hijab i skolen. Nå er debatten blusset opp igjen, da lederen i LIM, nettverket for likestilling, integrering og mangfold (LIM) støtter FrP i dette: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10001226

Publiserer derfor igjen det samme innlegget som i februar her:
Skolen skal være en arena der alle elever, uansett kjønn, bakgrunn og etnisitet eller liknende, skal få en mulighet og rettferdig utgangspunkt. Her skal barna møtes, omgås og erverve faglige og sosiale ferdigheter, verdier og menneskesyn som de kommer til å bringe med seg resten av livet.

 
Elevene skal gjennom skolegangen få en objektiv og nøytral innføring i samfunnets strukturer, moral og verdier – en generell og bred innføring i den verden og det samfunnet en skal leve i. Naturlig nok er de norske verdiene en vesentlig del i denne dannelsesprosessen.

 
Jeg er stolt over de verdiene vi har i samfunnet, hvor likeverd og rettferdighet er noen av de viktigste fundamentene. Menneskets egen- og likeverd, og oppfattelsen av denne som en grunnleggende verdi, er avgjørende for samfunnets utvikling også fremover.

 
Hijab, burka og niqab er symbolske klesplagg som er med på å skille mellom vi og dem i skolegården. Unge jenter må få lov å møte jevnaldrende uten at foreldrene har markert barna religiøst eller kulturelt. Klesplaggene er med på å hindre integreringen, og jeg har vanskelig med å forstå hvordan foreldre ønsker at barna skal kles opp med slike symboler fra ung alder.

 
Hvordan skal skolen lære barna om likeverdighet, forståelse og respekt for menneskets egenverdi når de ser at enkelte barns egne foreldre ikke gjør det?

 
Jeg skal ikke blande meg inn i foreldres oppdragelse og videreføring av egne verdier til barna. Det er ikke opp til staten å gjøre. Det staten kan gjøre er å i alle fall sørge for at skolen blir en nøytral arena hvor objektivitet og kunnskap verdsettes – ikke kulturelle skikker.

 
Jeg vil ikke at mine barn skal gå på en skole hvor de allerede som seksåringer lærer at kvinner er mindre verdt i enkelte hus og hjem her i Norge. Jeg vil ikke at min fremtidige datter skal se sine medsøstre bli påtvunget et symbol som viser hennes underlegenhet menn, og jeg vil ikke at min fremtidige sønn skal lære at enkelte jenter blir oppdratt i underdanighet..

 

Stoltenberg har tatt til orde for at dette er opp til skolene å bestemme: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=587049. Hvordan vil det da bli dersom noen skoler innfører forbud, mens andre tillater det? Vil bekledning i hijab påvirke det aktuelle barnets opplevelse og oppfatning av likestilling og likeverd i samfunnet også for fremtiden, og hvilke verdier vil dette gi deres medelever?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Jeg må si at jeg fikk kaffen i halsen da jeg fikk høre at LIM er enige med FRP. Sjokkerende for å si det mildt. Så til det du skriver. Med en gang jeg begynner å lese så er det flere ting som slår meg: For det første tilhører du et parti som sikler umåtelig etter å undergrave den offentlige skolen, noe som ikke akkurat øker det såkalte rettferdige utgangspunktet du draperer deg rundt her. Med andre ord er ikke likhet og rettferdighet begreper som får et oppegående menneske til å utbryte med knytta neve i lufta , FRP!

For det andre , jeg ville satt stor pris på om du kunne utbrodere hvordan elevene skal få en OBJEKTIV innføring i samfunnets struktur, moral og verdier. Jeg kan med hånden på hjertet og uten det minste gran sarkasme si at jeg gleder meg til å høre ditt syn om hvordan dette skal være mulig.

For det tredje sier du at hijjaben er med på å lage et skillelinje mellom “oss” og “dem” . Det er mange ting en kan peke dersom man ønsker å finne forskjeller. Skal vi forby dem også ? Kanskje jeg bør forandre navnet mitt fra Mohammed til Ola ? Kurt ?

Vær så snill, vær så snill, ikke si at du mener at norske foreldre ikke har markert ungenes kulturelle utgangspunkt i måten de kler dem på . Vær så snill! Det skal en god porsjon selvtillit til å bruke et så komplisert begrep så naivt at jeg ikke kan annet enn å tro at du skrev dette i all hast, og at du ikke gadd å redigere det etterpå. Hvis ikke så vil jeg gjerne at du skal definere hva kultur er for meg.

Til slutt vil jeg anbefalle deg på det sterkeste å lese igjen det du skriver. Det er ikke mulig at ei så tøff og fremmadstormende jente kan få seg selv til å si at det man går kledd i sier noe om hvorvidt man i stand til å oppdra barna sine til å respektere andre menneskers integritet og medmenneskelige likeverd.

Mvh
Mohammed

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er ikke lov å sitte med caps inne i klasserommet, og da skal også hijaben av. DET er integrering, og rettferdig. Kan det ikke bare være så enkelt? Se hvilke regler norske barn har – dette må også gjelde for muslimer. Det skal ikke være unike integreringsregler for muslimer. Og mens vi er inne på det – det er så utrolig mye prat om hijab, muslimer og islam i norske medier og debatter. Hva med alle andre innvandrere, som feks jøder, buddhister? Hører vi de syte/klage over at vi ikke aksepterer, og respekterer, og tillatter og…. ? I am so sick and tired of all this crap!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Til M1com: Hvordan markerer norske foreldre ungenes kulturelle utgangspunkt i måten de kler dem på? Jeg ser ikke noe symboler på de norske barna.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Betydningen av intergrering: tilpsse seg norske normer og kultur, og få beholde deler av sin egen kultur. FrP har tydelig vis ikke fått med seg den siste delen. Minner om fornoskningspolitikken ovenfor samene.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00