av Mette Hanekamhaug | 28. mai, 2010  

Nettet – de feiges arena

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10007588
Nettmobbing er et stadig økende problem, og unge jenter er de som er mest utsatt for denne typen trakassering. Det gjelder både slibrige kommentarer fra eldre menn, forfølgelse og regelrett mobbing fra klassekamerater og venninner.

Nettet og mobbingen er her den feiges arena. Feigingene skjuler seg bak fiktive navn og falske bilder og regelrett trakasserer og mobber andre – uten hemninger. Terskelen for å kalle andre stygge ting, spre løgner eller annet er mye lavere, og flere bruker anonymiteten som en unnskyldning for å gå alt for langt. Å mobbe andre er feigt. Å mobbe andre anonymt er feigt. Forskjellen er bare at de som mobber på nett er så klar over at de tråkker over en grense, at det de gjør er så skammelig og feil at de må gjemme seg når de gjør det.

Vi ser alle at vanlig folkeskikk og naturlige sperrer er enda lavere på internett enn i ”den virkelige verden” Hvorfor det? Hvorfor finner noen det så naturlig å være ekstra stygg i ordbruken, slenge ekstra mye dritt om andre og bevisst gå inn for å såre andre medmennesker bare fordi det er på internettet? En stygg kommentar til ei jente på 13 år på Facebook oppleves nok som like sårende og skadelig som i skolegården. Det verste er jo også at de ordene som ytres på internett vil kunne ligge der tilgjengelig til evig tid.

Nettet er et fristed. Det betyr ikke at ikke regler skal gjelde. Vi har alle krav på personvern og at våre rettigheter ikke blir krenket. FrP legger vekt på at alle har krav på en privat sfære. At enkelte feiginger misbruker nettet til å legge ut personopplysninger om andre, bilder av andre, og krenker individets rettigheter er med på å undergrave friheten vår, og bidrar til å gi den fantastiske arenaen som internett er et dårlig rykte

Jeg ber om at alle dere som er aktive her på nett, leser og kommenterer på blogger og facebook, twitrer i vei og mener mye om masse – vær forsiktige. Ikke legg igjen folkeskikken og respekten for andre med en gang du logger på nett!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Unge jenter – som du henviser til – sjonglerer rundt på nettet nettopp i den hensikt å få bemerkninger, enten de er slibrige eller ikke!!!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

akkurat som -alle- eldre menn er pedofile og slibrige pornosurfere som bare venter på å finne en ung jente å trakassere, mrgreen.

rull inn.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg skrev et innlegg om dette for en tid tilbake i en annen blogg. Kan man si hva man vil fordi man er anonym? Det gikk ut på det samme.

hvor lett er det ikke å slenge om seg med dritt når man skjuler seg bak et nick? Og hvor mye pes fikk ikke jeg fordi jeg tok det opp?

Men det er mange jenter der ute som mobber også, og gutter. Jeg blir kvalm når jeg leser alt som skrives rundt på forskjellige blogger. Det man ikke tør si face to face burde man heller ikke skrive bak et nick.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Her er jo saken Mette at mobbing i seg selv ikke er en feig handling, det er drittsekkoppførsel på høyeste plan, men sant og si så er ikke konfliktsøking og konfrontasjonsjakt “feigt” Det som er feigt er om offeret løper bort, ikke forsvarer seg osv.
Mobbing er jo bare et forsøk på å danne et grunnleggende sosialt hierarki og etablerer seg selv (mobberen) som dominant.
Jeg legger ikke igjen folkeskikken på nett, men jeg uttrykker meg en anelse mer kraftfullt rett og slett for å være en motpol til den daffe og dogmatiske drønningen fra andre kilder. Jeg føler at dagens Norge har for mye folkeskikk og for lite … baller for å bruke det utrykket men det er et tema for en annen dag.

Om man går vekk fra dagens tilbedelse av mennesket, og går tilbake i tid til de titusenvis av årene vi ikke fokuserte så enormt på myke verdier, hvor mennesker levde i stammer på kanskje 200. Da blir “mobbing” en naturlig måte å vise seg dominant for både samfunnet og potensielle partnere. Vold, utestengelse, sinne, maktløshet, alle er de en del av oss, og alle trenger de et utløp. Kanskje man hadde hatt mindre mobbing i skolen, om ikke den var basert på at barn og unge med høyt energinivå tilbringer store deler av dagen sittende stille.
Kanskje lærer våre barn av de voksne som er like store mobbere, det er bare det at voksne har en mulighet til å “stikke av” som barn ikke har. De må på skolen, jeg husker den dag i dag hvor ofte jeg prøvde å spille syk fordi jeg ikke ville gå til en skole hvor jeg ble latterliggjort, utestengt og så videre av både lærere og elever.

Gi faen i nettet for nå og gjør jobben som trengs i skolen, og det virkelige liv, hvem f bryr seg om *tørker tårer* facebook. Jeg ble en gang kalt og jeg siteren “A sociopathic, evil cu*t, who should have been aborted” på nettet, det brydde meg ikke en døyt. Men å bli kalt “snurre sprett” halve oppveksten fordi jeg fikk “voksne” framtenner tidlig, det var vondt.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

scelerant:

Med all respekt, her mener jeg du tar dundrende feil. Mobbing er utvilsomt en feig handling, for den er ikke en “ren konfliktsøking”. Mobbere søker ikke konflikt for konfliktens skyld, de søker konflikten med personer de vet er i en svakere posisjon enn dem selv. Med andre ord: mobbere søker ikke en jevnbyrding konflikt hvor det er 50-50 sjanse for at de vinner. De søker en konflikt hvor de på forhånd regner med å vinne. Det er faktisk j..lig feigt.

En konfliktsøkende person driter i om motstanderen veier 50 eller 110 kilo, om motstanderen har trent kampsport eller ikke, om sannsynligheten for å bli grisebanka er 99-1 eller 1-99. Det gjør ikke en mobber. En mobber trekker seg fra konflikter fra de som er større/sterkere/smartere (helt avhengig av hva mobbingen går på).

Du skriver at det som er feig er dersom offeret ikke forsvarer seg selv eller løper bort. Jeg mener det er feil. Det er snarere slik at dersom offeret innser at han/hun ikke vil vinne kampen, så er det smarte alternativet å trekke seg. En feig person er en som ikke tør å ta kampen mot en jevnbyrdig motstander, en type konflikt en mobber altså ikke vil oppsøke. Modighet bør ikke forveksles med dumhet. Hvis en person som er klart overlegen deg i fysisk kamp prøver å skape en fysisk konflikt med deg, er man ikke modig dersom man tar opp kampen, man er dum.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Vi har forskjellige synspunkter, men jeg vet av erfaring at selv om mobberen er fysisk overlegen og offeret påfører vedkommende nok skade, selv om offeret ikke “vinner” reduseres sjansen for å bli mobbet igjen. Jeg har vært gjennom PPU, møter med rektor, klasseforstandere, andre lærere, psykologer, leger, og ingenting stoppet mobbingen, det som stoppet mobbingen var 2 brukne ribbein og en kløvd leppe på en mobber. Fikk jeg dritten dengt ut av meg av han, og hans medsammensvorne? Ja, men jeg fikk også presset gjennom poenget at gjør det en gang til, så går det enda verre med de.
Folk oppsøker de som blir sett på som svake for å fastsette sin posisjon som dominant, du er ikke dominant om offeret ikke viser redsel og heller velger å stå på sin posisjon, selv om du sender personen på sykehus er du ikke dominant om offeret hopper av båren, kravler bort til deg og biter deg i ankelen.

Er det feigt å gå løs på noen som er svakere enn deg? Ja i og for seg, men om offeret ikke prøve å engang beskytte seg selv, viser jo det en total mangel på selv-verdi.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det siste du skriver er jeg ikke uenig i. Mang en mobber har blitt stoppet av en mer eller mindre tilfeldig knyttneve fra et offer. Beklageligvis er det slik at det absolutt beste tiltaket mot mobbere er å gi en trøkk i trynet.

Hvis man ser at man kan fjerne kampen på lengre sikt ved å gå i en kamp og tape den på kort sikt, er man verken feig eller dum, da er man smart og vurderer hva konsekvensen vil bli. Dersom offeret ikke beskytter seg selv er det samme “regnestykket” i gang: vil man i det lange løp tjene eller tape på å beskytte seg selv eller ikke gjøre det? Det har lite med selvverdi å gjøre, men mye med den virkelighet en god del barn og unge befinner seg i hver dag. Uansett hvilket valg de velger vil jeg ikke stemple deres valg som mangel på selvverdi.

Det mest tragiske er at så mange havner i nettopp det dilemma hver dag i dagens skoleNorge.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

scelerant: Jeg må si meg totalt uenig i din påstand, da jeg ikke mener det er feigt av mobbeofferet å stikke av. En mobber er ikke søkende etter å løse en konflikt, men driver regelrett trakassering av et annet menneske. Det viser totalt mangel på respekt for et annet menneskes egenverdi og manglende evne til empati – og det skremmer meg. Jeg vil ikke ha et samfunn hvor en skal danne “hierarkier” som du sier hvor de som er frekkest/mest konfronterende i sin atferd skal være de som styrer det!

Du drar inn at den norske debatten mangler baller. Vel, jeg mener at de som har behov for å undertrykke og trakasserer andre nettopp mangler det – baller. De som er virkelig tøffe er de som står for det de mener og sier, tør å stå for det uansett hva andre måtte mene – i kraft av å reise sin stemme som enkeltindivid. Men tøffheten går over i det du føler behov for å trykke andre ned for å løfte deg selv opp.

Det er jo dette en ser i skolen, tanken om likhet og at alle skal komme like langt på samme tid er ødeleggende, både for de som er faglig svake og faglig dyktige. Det er alltid skummelt å skulle skape en normal, et gjennomsnitt, der alle skal måtte passe inn. Respekt for ulike menneskers egenart og forskjeller mener jeg er grunnleggende for et velfungerende demokrati og samfunn.

Abi: Du har rett, det er flere som tråkker over grensene på internett. Det er enklere å sitte på gutte/jenterommet og slenge stygge bemerkninger og uttale seg krassere gjemt bak et anonymt nick, enn å faktisk si det face-to-face. Dette er likefullt noe en bør være oppmerksom på, for ord blir ikke mindre sårende av den grunn. Og ja – jeg synes det er direkte feigt å skulle sitte gjemt bak et nick og slenge dritt i alle retninger, for å så ikke tørre stå for dine meninger og det du har sagt senere i det virkelige liv. En skal stå for det en sier, uansett om det er på nettet eller i real-life.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hadde det ikke fantest teite fasister som Mette så hadde det heller ikke vært grunn til å mobbe.

Mette bør helt ærlig gå litt i seg selv og spørre seg om hun egentlig er helt idiot i hodet.

Eller nei vent, hvordan skulle hun ha forutsetning for å kunne vurdere sin egen dumhet?

Selvsagt har hun ikke det, og det er der innspill og råd fra andre mennesker kommer inn i bildet.

Råd som: “Mette, du er en idiot og du driter deg ut gang på gang, i åpen scene for hele landet. Du bør seriøst vurdere å holde kjeft og komme deg vekk ifra politikken.”

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00