av Mette Hanekamhaug | 26. mai, 2010  

Antisemittisme i skolen

I mitt forrige blogginnlegg tok jeg opp problematikken knyttet til mobbing. Et element i denne debatten er den økende antisemittismen i Norge, også blant skolebarn.
http://www.tv2nyhetene.no/tabloid/norske-joeder-drapstrues-2508971.html

Dette er et problem vi må ta på alvor. Det er vanskelig å tro at barn i grunnskolen har inngående kunnskap om situasjonen i Midt-Østen, og det er derfor å anta at den motstand de eventuelt uttrykker gjennom mobbing kommer av foreldre/lærere/voksenpersoner rundt dem.

Vi som samfunn må alltid være obs på hvilke signaler vi sender til den oppvoksende generasjon. Konflikten i Midt-østen er et sensitivt og komplisert tema som vekker mange følelser i folk. Da er det viktig ikke å forenkle situasjonen og, som jeg opplever veldig mange gjør, åpenlyst fordømme og legge all skyld på den ene parten/folkegruppen. Det er ”akseptert” å fordømme Israel og jødene uten noe videre forklaring.

Sammenlignet med alle de konflikter som finnes rundt på kloden er det ikke tvil om at det overfokuseres på konflikten i Midtøsten. Norske media er i tillegg svært ensidige, og man opplever nær sagt en demonisering av Israel. Det er ganske sannsynlig at dette bidrar til antisemittisme
 
Når slike holdninger er så kraftige i et samfunn smitter dette også over på barna i skolen. En har en økende grad av antisemittisme i samfunnet, både her i Norge og i Europa for øvrig, noe som nå gjenspeiler seg av grov mobbing og trakassering av jødiske barn i norske skoler. Dette er ikke tålererbart!

Jeg mener grunnlaget for forståelse og aksept for andre menneskers kultur, levesett og religion kommer gjennom kunnskap, og mener derfor det er viktig å bygge denne opp også i skolen. Religion, livssyn og etikk er viktige fagområder i utdanningen. Jeg finner det derfor skremmende at elever i videregående opplæring aktivt kan velge bort opplæring i jødedommen i faget religion og etikk.

Opplæring i islam og kristendom er obligatorisk, mens jødedom kan velges vekk. Hvorfor har skoleverket lagt opp til en slik forskjellsbehandling av religionene? Med tanke på jødenes historie og den situasjonen Europa er i, med økende grad av antisemittisme i en rekke land kan jeg ikke se en eneste logisk eller rettferdig begrunnelse for dette. Dette er med på å skape og sende ut fordommer og forskjellsbehandling av religioner, og undergraver prinsippet om religionsfrihet!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Hei!

Jeg er avgangselev på Videregående og har komt opp i eksamen i politikk og menneskerettigheter. Oppgaven vi har fått i år går ut på å drøfte Fremskrittspartiets rolle i norsk politikk. Hadde vært interessant med innspill fra en av de yngste partimedlemmene, som også sitter på Stortinget. Har du noen gode innspill til FrP’s rolle i norsk politikk?
Blir veldig takknemlig for svar, enten her, eller via e-mail som jeg har oppgitt.
Er for øvrig en flott blogg, med mange viktige temaer du tar opp!

Mvh Iselin

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei Iselin!
Jeg har i dag blitt kontaktet av svært mange elever som har den samme oppgaven, og som alle ønsker innspill til analysen.

Det jeg vil anbefale er å sette seg inn i prinsipp- og handlingsprogrammet vårt for å slik først få en forståelse for hva partiet mener i ulike politiske saker. Deretter ville jeg lest meg godt opp i mediebildet i dag og i de siste månedene for å se hvilken rolle FrP har spilt her. Hvilke politiske saker har vært aktuelle, hvordan har vi markert oss her, hvordan har vi posisjonert oss i forhold til de andre politiske partiene. Selve analysen av dette kan nok ikke jeg hjelpe deg med, det er jo din analyse som er oppgaven :)

Lykke til!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg synest det er merkelig av den sittende regjeringen å ikke fokusere på den voksende antisemitismen i den norske skolen. Det blir ei heller fokusert så mye på mobbingen av palestinske barn, selvom de rød-grønne sier det. Det ble jo dessverre ikke innført noe forbud mot det kvinnediskriminerende plagget hijab. For å få til en hindring av antisemitisme og rasisme i skolen, mener jeg at vi MÅ fjerne organisasjoner som t.d Vigrid og Norgespatriotene. Disse to er helt klare kilder til rasisme og antisemitisme i skolen, noe som elever for med seg. Ja jeg vet også at elever kanskje ikke følger så mye med i media, men når disse organisasjonene for lov til å blomstre opp på internett (noe som i økende grad blir brukt av barn) som de gjør i dag, er det jo ett selvfølge at man får impulser for hvem som en ikke skal like og like. Når det derimot er organisasjoner som sprer rasisme rettet mot palestinere, blir det med en gang satt i gang tiltak. Det har jo seg også slik at norske skolebøker i samf.fag er “venstrevridd” der de betegner USA som udemokratisk og Russland og Kina som helter for verden…

Jeg vil med dette si at du gjør en fantastisk jobb i utdanningskomiteen, Mette. Forsett slik så vinner vi valget i 2011 og 2013 ;)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er det noen som vil ha undervisning om jødedom i Norge i dag? Det er i alle fall ikke jødene. Det ville ødelegge illusjonen om at jødedom og kristendom er nært beslektede religioner. Og hvilken gren av jødedommen skulle man i så fall ha undervist om?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Väldigt intressant tema Mette!

Eftersom norrmännen låter det muslimska inflytandet krypa in i alltför stor skara i vårt land och det oftast är muslimerna som har något emot judarna, så blir detta resultatet.

Angående skolorna, så borde det antingen undervisas lika mycket, med granskad fakta, inom alla religioner, eller så tycker jag de lika gärna skulle kunna droppa religionslektionerna helt, om det nu ska kunna väljas vilka religioner man kan lära sig om (vilket är idioti).
Precis som du säger, så krävs KUNSKAP (vilket vi bör få från skolorna) för att kunna acceptera och inte fördömma varandra. Dessvärre är dock problemet (utan att vara dömmande, men ärlig) att många, speciellt bland muslimer, får sin syn på andra religioner hemifrån och där är det stor brist på respekt & “open-mindedness”. Personligen skulle jag även vilja se hur det skulle gå om man införde buddhism som som en kurs i skolan. Inte som en del av religionslektionerna, utan som “praktisk filosofi”. Men det skulle väl inte gå att genomföra, då det inte är en del av norsk historia/tradition eller en del av Muhammeds läror eller whatever.. Men det hade varit väldigt intressant!

En annan incident, var att jag häromdagen blev inbjuden till en israelisk fest. Festen var inte politiskt präglad, utan var en fest för att fira musiken & kulturen. Dessvärre fick jag inte med mig någon av mina etniskt norska vänner dit, just p.g.a “politiska skäl”.
Skrämmande att se hur långt det har gått!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Burde man ikke ta bort religionsundervisningen fra skolen, integrere det i faget samfunnsfag?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Peder: jeg synes det er viktig at en gjennom grunnutdanningen får en innføring i alle religioner. Dette fordi forståelse og aksept av andre nettopp er avhengig av kunnskap om deres kultur og religion. Dersom du ønsker fjerne livssyns og etikkfaget for å integrere det i samfunnsfag, hva da i sistnevnte fag skal erstattes med dette?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Helt enig, hvorfor skal man behandle religioner forskjellig fra hverandre, la oss forby hele hurven.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg må innrømme at jeg ikke helt skjønner hvorfor “antisemettisme” skal behandles så spesielt. Det hører da inn under mobbing og skal selvsagt ikke forekomme, men bør behandles som all annen mobbing.

Forøvrig bør man snart slutte med å bruke ordet antisemettisme da det er utrolig misvisende.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00