av Mette Hanekamhaug | 12. mars, 2010  

Moraliserende regjering

Rent subjektivt kjenner jeg prostitusjon provoserer meg. Jeg kjenner at tanken på å selge seg selv som en vare vekker et sinne i meg. Vekker en aggresjon og frustrasjon over at noen velger å gjøre noe slik mot seg selv og sin kropp. Jeg kan tenne på alle plugger i diskusjoner om hvor avskyelig jeg synes sexkjøp er, at det viser en holdning blant menn jeg finner skremmende og umenneskelig.

Likevel var og er jeg mot kriminalisering av sexkjøp. Fordi jeg mener at politikken og ideologien i dette landet ikke skal styres etter hva jeg subjektivt mener er rett og galt. Politikken skal ikke føres av styringskåte politikere som mener de vet hvilke valg som er best og rett, eller av mennesker som mener det du gjør mot deg og din kropp er ”moralsk feil”. Politikere er verken dårligere eller bedre enn andre til å avgjøre hva som er rett for deg.

Som liberalist har jeg enorm respekt for andre menneskers valg og beslutninger. Ofte kan disse være stikk i strid med mine oppfatninger, mine verdier. De kan kollidere totalt med hva mitt grunnsyn og mine følelser forteller meg, og det kan til tider være svært utfordrende å akseptere noe du ikke forstår. Men aksept for andres meninger, valg og holdninger må veie tyngst, også de gangene du ikke forstår dem.

Under debatten om kriminalisering av sexkjøp uttalte flere at dette ville kunne føre til negative konsekvenser for de prostituerte. At det ville føre markedet under jorden, gjøre det mer usikkert. De styrende myndighetene valgte ignorere disse truslene. ”Ute av syne, ute av sinn” er det noe som heter…

Loven skulle rydde gatene, få bort dette problemet fra Oslos gater. Det fungerte delvis. En liten stund. Nå er det igjen like mange prostituerte i gatene – samtidig som at innemarkedet har økt. Således har loven ført med seg en forverring av situasjonen både for jentene og med tanke på synligheten ute i gatene. Slik går det når politikerne velger ignorere råd, innspill og kommentarer fra de som sitter med inngående kunnskap om temaet, hever seg over de prostituerte selv sine råd og bekymringer, holder på sitt ”moralske” perspektiv på hva som er rett og galt og styrer etter dette. Fordi en ikke klarer akseptere det en ikke klarer forstå.

Nå er politiet i ferd med å rulle opp noe en nesten kan kalle en voldtektsbølge av flere prostituerte. http://www.dagbladet.no/2010/03/11/nyheter/innenriks/sexkjopsloven/voldtekt/prostitusjon/10803500/ De frykter flere mørketall. Dette kan være en direkte konsekvens av den feilslåtte kriminaliseringen av prostitusjon som Regjeringen tok til orde for og gjennomførte for ikke lenge siden. Hva velger de gjøre nå? Vil de reversere/se på loven og dens konsekvenser, eller vil de nekte stige ned fra sin stolte, moralske pidestall?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

hei der..

skriver du dine innlegg selv ?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei Mette.

Synes du skriver mye fornuftig. De fleste blogger handler kun om jåleri og sminke, men her finner jeg en mening. Nå skal det nevnes at jeg stemmer jeg frp av andre grunner en liberalisering av prostitusjon, men dette er fortsatt et spennende tema : )

Som sagt burde prostitusjon legaliseres av flere grunner, og her har jeg satt opp noen av de:

Prostitusjon er i dag en svart økonomi, hvor store deler av fortjenesten ender i lommene på div.bakmenn. Menneskesmugling av unge jenter fra enten østeuropa eller afrika er et velkjent problem, og andelen “trafficing” vil nok ikke synke de neste årene. Politiet bruker store ressurser på å bekjempe dette, og vi som skattebetalere sitter tilslutt igjen med regningen. Her er min personlige løsning på problemene.
Hvis vi oppretter et rammeverk for de prostituerte i Norge vil de først av alt kunne betale skatt(noe de nå naturligvis ikke gjør for øyeblikket). Dette vil deretter bringe store inntekter til staten og felleskapet. I tillegg ville det vært forståelig om staten la på en ekstra beskatning. Arbeidsmiljøloven vil også bli gjeldene for jentene, og med gode rammevilkår vil de kunne ta glede av alle de samme rettighetene som oss andre hardtarbeidende arbeidstakere(noe jeg virkelig unner dem). Det som kommer nå er noe av det viktigste. Hvis jeg hadde valget mellom å kjøpe sex i en lysky leilighet på tøyen framfor å kjøpe sex i ordnede former er helt klart sistnevnte noe jeg ville ha benyttet meg av. Ved at staten får fullt innsyn og kan ta kontroll over markedet vil man spare jentene for overgrep og utnytting. Den loven vi har i dag fungerer mot sin hensikt, og bidrar kun til å dytte dette yrket enda lenger ned i undergrunnen. Vi må være realister Mette, og innse at prostitusjon ikke er noe man blir kvitt samme hva man gjør. Det er som å koste støvet under teppet. Det vil fortsatt ligge der, men ikke være synlig for allmennheten(noe du også har forstått!). Vi mennesker har behov som må tilfredstilles, og dette er ikke noe politikerne kan endre. Jeg er ingen sexkjøper selv, men jeg vil heller ikke stigmatisere sexkjøperne som onde overgripere. Husker spesielt en episode fra jobben min som hotellresepsjonist hvor vi stoppet en mann I rullestol fra å kjøpe sex av en innlosjert prostituert. Jeg vil ikke unnskylde denne personen, men samtidig får det deg til å tenke etter.
I fjor besøkte jeg noen venner i Amsterdam, og det var i høy grad et lærerikt opphold. Jeg satt fascinert I baksetet mens taxisjåføren forklarte hvordan jentene betaler skatt, blir pålagt å bruke kondom, testes for sykdommer hver fjerde dag og selv kan velge om dette er et yrke de vil utføre. Det kreves tillatelser og papirer for gyldig opphold. Myndighetene har med andre ord jernkontroll, og dette har resultert i ekstremt mye bedre forhold.

Jeg kan forstå at mange mener prostitusjon er forkastelig moralsk sett, men samtidig må man evne å se sammenhenger, og hva som fungerer best for alle parter. Ved at staten tar kontroll over sexmarkedet vil alle onder forsvinne. La myndighetene få fullt innsyn. Jeg ville ha vært stolt av å være nordmann dersom et slik forslag gikk i gjennom. Det viser nemlig kun at vi evner å rive kriminaliteten opp ved roten, og samtidig ta vare på de jentene som av fritt valg velger å selge sex.

Det som virkelig bekymrer meg er de stakkars jentene som blir utnyttet, og som ikke gjør dette av fri vilje. Etter min mening er første prioritet å bli kvitt bakmennene. Har lest noen av de andre innleggene dine(og enda dette ikke har noe med prostitusjon å gjøre “direkte”, så må straffene høynes betraktelig for å bli kvitt menneskehandel I Norge).

I straffeloven § 202 står det :
Den som
a)fremmer andres prostitusjon eller
b)leier ut lokaler og forstår at lokalene skal brukes til prostitusjon eller utviser grov uaktsomhet i så måte,
straffes med bøter eller fengsel inntil 5 år.

For det første straffes nesten ingen av disse bakmennene med 5 år, og for det andre er 5 år med 1/3 strafferabatt i seg selv latterlig lavt i disse luksushotellene vi nordmenn kaller “fengsel”. Er mye jeg synes er helt på hodet i Norge, og en renovasjon av rettsystemet er absolutt en av grunnene for at jeg stemmer Frp. Synes du gjør en kjempejobb Mette. Flott at partiet får inn unge representanter med glimt i øyet og som evner å se sammenhenger.

Og forresten Mette, nå er jeg med høy sannsynlighet nr 1001 I rekka som spør om dette: Går du noengang på date med fattige 20 år gamle studenter? hehe
Date eller ikke, bloggen er velskrevet! : ) Ha en veldig fin og sen kveld.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

nei…. regnet med det…..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

btidag: ja jeg skriver alle mine innlegg selv :) Alltid vært veldig glad i å skrive, og blogg er en fin arena hvor en kan skrive litt lengre tekster om aktuelle politiske saker og andre tanker :)

Lars: du bringer her mange gode momenter inn i en vanskelig og komplisert debatt. Jeg tror personlig at debatten rundt prostitusjon er meget preget av personlige følelser(les; moral, verdier, subjektiv forståelse/mangel på forståelse for andres valg) og det gjør det vanskelig å opprettholde en konstruktiv debatt om hva som er fornuftig. Jeg skal være forsiktig med å slenge meg inn i denne debatten på et slikt plan, da jeg føler jeg vet for lite om temaet til å kunne trekke faglige, korrekte konklusjoner om hva som bør gjøres. Samtidig hadde jeg ønsket en slik debatt velkommen, da jeg mener det bør være mulig å ha denne.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Mette… :)

takk for svar – og at du er her.
Mange politikere fører en ren monolog her inne på blogg

håper du tar folk på alvor :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ja, jeg tror nok dessverre det er slik at flere av politikerne som har blogger gjerne har andre som skriver blogginnleggene for dem. Det mener jeg blir helt feil, slik kan en bruke partisidene til.

En blogg skal være en litt mer personlig og uformell debattarena der jeg som politiker diskuterer kanskje litt mer dyptgående de saker som er oppe i media/er dagsaktuelt, og hvor dere lesere har mulighet for å kommentere.

Hele poenget med blogg/facebook og liknende (mener jeg) er jo nettopp muligheten det gir for leserne å komme med innspill og tilbakemeldinger slik at vi får debatt! :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

http://www.dagbladet.no/2010/03/19/kultur/debatt/kronikk/hasj/narkotika/10914275/

Det er stort sett den samme mafiaen som står for narkotikaomsetningen, som står bak menneskehandel og prostitusjon.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00