av Mette Hanekamhaug | 28. januar, 2010  

Voldtekt kvinners feil?

En vekter gikk i Ålesund i går ut med at jenter er naive som tror de kan gå trygt ute i gatene. Dette har jeg reagert kraftig på, og deltok i går i nyhetssendingen på Radio Norge, samt debatt mot vedkommende i NRK Møre og Romsdal. Den hører du her, fra 17:20.

Jeg har dessverre ikke tid nå, da jeg er på farten til et møte med Kirkerådet, men skal forsøke få tid til å blogge litt rundt dette temaet senere i dag.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Helt klart, enig med deg Mette, det er dumt å kalle jenter for dumme. Ansvaret for slike overgrep skal plasseres hos overgriper og ingen andre.
Samtidig vil jeg, selv om også jeg synes det virker dumt, advare jenter mot å ferdes alene på sene kvelder, dette på grunn av at en voldtekt setter dype spor hos offeret som varer livet ut i mange tilfeller.
Trist at det er slik men inntil vår politikk blir gjeldende praksis ute på gata må vi alle treffe våre tiltak for å unngå å bli merket for livet.
Det er ikke bare jenter som bør ta disse forhåndsreglene, vi gutter er også utsatt, for blind vold.
Dette er prisen vi betaler hver dag for å forvare farlige gjerningspersoner på gata!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ja det er det viktigste prinsippet i denne debatten – en skal aldri legge skyld eller ansvar over på offeret! Og du har nok rett, med regjeringens utelatelse av nødvendige tiltak – som har ført til en økning i antall overfallsvoldtekter på 131% de siste fem årene – blir både unge kvinner og menn tvunget til å ta visse forhåndsregler. Vår rett til å bevege oss fritt, ikledd hva vi ønsker til den tidspunktet som passer oss er innskrenket med dagens førende politikk. Dette er skremmende… Er det virkelig denne veien utviklingen i vårt samfunn skal gå?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Selv tror jeg at vi må skjerpe integreringen av våre nye landsmenn slik at disse blir uttrykkelig gjort oppmerksome på at kvinner er likestillte menn i vår del av verden. I endel kulturer er det desverre vanlig at kvinner får en slik behandling når de kler seg slik at man kan se dem, hår og ansikt skal være tildekt osv., horribelt! Hørte at 9 av ti kvinner på våre krisesentre nå var av utenlandsk opprinnelse, dette sier meg egentlig ganske mye det!
Det er interessant å registrere at antallet overfallsvoldtekter ser ut til å stige proposjonalt med inntaket av flyktninger.
Jeg vil i denne sammenheng presisere at jeg ikke fritar våre egne, etniske kriminelle for ansvar og at jeg IKKE betrakter meg som rasist!
Så lenge vi ikke klarer å skape en holdningsendring på kvinnesynet i enkelte kretser, vil denne utviklingen, med stadig flere overfallsvoldtekter, bare tilta!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette er jo idioti fra din side! Påstanden hans har jo absolutt ingenting med undertrykkelse å gjøre!

Påstand: "Jenter som går ute alene i helgene er naive"
Underbyggelse: Det skjer voldtekter i byen, og dersom man går alene øker sjansen for at man blir overfalt av voldtektsmenn.
Dine motargument:
"Hovedoppgaven til staten er å sørge for at rettssikkerheten ivaretas."
– Hva har det med lettkledde kvinners naivitet når problemet allerede er der? Klart det ikke er noe naivt å gå alene når det er politi på plass og situasjonen er under kontroll, men når det faktisk ikke er det, slik som nå, er det naivt av den enkle grunn at det øker sjansen for å bli voldtatt. Min konklusjon; dette var et latterlig stråmannsargument som ikke bærer noe sted da du legger frem om en situasjon som ikke eksisterer, og beveger deg helt bort fra påstanden.

"Alle har rett til å gå i fred"
– Her fortsetter du den tomme stråmannsargumentasjonen din. Ja, alle har det, men det sier likevel ingenting om hvorfor kvinner ikke er naive som faktisk gjør det når det er en overhengende voldtekstfare.

Når programleder påpeker dette sier du at man skal være forsiktig med å kalle jenter naive utifra hvordan man kler seg. Deretter fortsetter du med å si at man lever i et fritt samfunn. Deretter presterer du å bable om at man ikke skal legge begrensninger på hvordan man skal kle seg.

Newsflash: Ingen begrensninger har blitt lagt på noen! Så prater du videre om at politiet som ikke er der må gjøre noe.

Ser du de logiske bristene her Mette? Ser du hvor infantil og usaklig du er i ditt svar på påstanden debatten dreide seg om?

For å stille et retorisk spørsmål på slutten her: Ville tatt deg en tur til Ålesund, kledd deg utfordrende, dratt ut på byen, inntatt alkohol, og deretter gått gjennom halve byen alene klokka to en lørdagsnatt? Er dette noe du anbefaler kvinner å gjøre? Mener du at å gjøre dette på noen som helst måte er lurt?

Går du over gangfelt uten å se deg til sidene bare fordi du har loven på din side? Det er tross alt ikke din feil om du blir påkjørt, derfor er det ikke naivt.

Jeg anbefaler deg at neste gang du skal diskutere noe så kan du spille den ballen som blir lagt ut og ikke vri det til noe annet med usaklige stråmenn. Da jeg hørte deg på radioen rev jeg meg i håret. Det var det desidert verste jeg hadde hørt i en debatt noen sinne.

– Jente 17, Ålesund

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00